Sposób przygotowania:
Brokuły pod beszamelem
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i podzielić na różyczki. Różyczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko osolić i popieprzyć oraz obsypać połową startego na tarce sera.
Przygotować sos;
Na patelni roztopić masło ,dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy. Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Całość przetrzeć przez sito. Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera.
Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.
Przygotować sos;
Na patelni roztopić masło ,dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy. Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Całość przetrzeć przez sito. Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera.
Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.