BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Brokuły pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj miałam ochotę na brokuły więc postanowiłam je sobie zrobić zapiekane pod beszamelem, wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerzy.

Brokuły pod beszamelem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Brokuły pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Brokuły pod beszamelem
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i podzielić na różyczki. Różyczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko osolić i popieprzyć oraz obsypać połową startego na tarce sera.

Przygotować sos;

Na patelni roztopić masło ,dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy. Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Całość przetrzeć przez sito. Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera.

Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.
Brokuły pod beszamelem
Brokuły ugotować na pół twrdo ,podzielić na różyczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Brokuły pod beszamelem
Brokuły lekko osolić i popieprzyć a następnie obsypać połową startego żółtego sera
Brokuły pod beszamelem
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i lekko podsmażyć jak zasmażkę
Brokuły pod beszamelem
Do zasmażki cały czas mieszając dodawać podgrzane mleko oraz przyprawy
Brokuły pod beszamelem
Gotowym sosem zalać przygotowane brokuły , następnie obsypać drugą połową startego sera
Brokuły pod beszamelem
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do rozpuszczenia i zrumienienia sera