Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Flaki z boczniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi.

Flaki z boczniaków

Składniki:

Flaki z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Flaki z boczniaków

I

Flaki z boczniaków
Przygotowanie boczniaków, myjemy, kroimy. Przygotowanie marchwi, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Grzyby myję, osuszam, kroję w paseczki podłużne, dodaję do wywaru, marchew obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew łączę z grzybami, zalewa dwiema szklankami wody i gotuję około 30 minut.

II

Flaki z boczniaków
Doprawiamy przyprawami zupę.

Doprawiam imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką, zielem angielskim, listkami laurowymi, wlewam maggi i gotuję około 10 minut.

III

Flaki z boczniaków
Przygotowanie zasmażki do zupy i wsypanie majeranku.

Po tym czasie rozpuszczam masło, mieszam z mąką i hartując dodaję do zupy, wsypuję majeranek i 5 minut gotuję.

IV

Zupa gotowa.