lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenno- żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

No i znowu piekę chlebek, akurat wiosna idzie chce się po prostu chce. Nie wiem jak u was jest...... my kochamy wypieki domowe a chlebuś przede wszystkim:)

Chleb pszenno- żytni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenno- żytni

Składniki:

 

 

  • woda ciepła 500 ml

 

 

  • cukier 2 łyżeczki

 

  • 1.2 łyżeczki soli

 

  • otręby żytnie 70 g

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno- żytni

Krok 1

Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą mąkę pszenną i żytnią, dodajemy drożdże instant i otręby żytnie. Wsypujemy sól i cukier.

Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.

Krok 2

Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem.

Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut.

Pyszny chlebuś wyszedł polecam.

Chleb pszenno- żytni
Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy i odmierzamy.
Chleb pszenno- żytni
Dodajemy do mąki drożdże instant, lekko mieszamy.
Chleb pszenno- żytni
Dodajemy sól, cukier i wsypujemy otręby żytnie.
Chleb pszenno- żytni
Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.
Chleb pszenno- żytni
Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką

Tagi:

chleb pieczywo