Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni
Wcześniej przygotować zakwas żytni ze sprawdzonego przepisu. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do dużej miski. Dodać sól, zakwas oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto, które następnie wyłożyć do podłużnej posmarowanej tłuszczem blaszki.
Wierzch ciasta wyrównać i posypać siemieniem lnianym. Blaszkę z ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 h. Następnie piec przez 20 min w temp. 20 st, a następnie kolejne 20 min już w temp. 190 st.
Wierzch ciasta wyrównać i posypać siemieniem lnianym. Blaszkę z ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 h. Następnie piec przez 20 min w temp. 20 st, a następnie kolejne 20 min już w temp. 190 st.