Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię takie domowe chleby, których smak i zapach zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, gdzie babcia piekła takie wspaniałe chlebki w piecu na drzewo. Zapraszam na domowy chleb pszenno żytni.

Chleb pszenno-żytni

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
Wcześniej przygotować zakwas żytni ze sprawdzonego przepisu. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do dużej miski. Dodać sól, zakwas oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto, które następnie wyłożyć do podłużnej posmarowanej tłuszczem blaszki.

Wierzch ciasta wyrównać i posypać siemieniem lnianym. Blaszkę z ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5 h. Następnie piec przez 20 min w temp. 20 st, a następnie kolejne 20 min już w temp. 190 st.

Tagi:

chleb