pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny domowy chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
ZAKWAS: Zakwas na chleb (najlepiej w litrowym słoiku) przygotowujemy następująco przez 6 dni: 1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody 2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody 3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody 4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody 5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody 6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody. Należy pamiętać, aby po dodaniu mąki i wody zawsze zakwas zamieszać. CIASTO NA CHLEB: Przed przystąpieniem do pieczenia chleba zakwas wyjmujemy z lodówki i kilka godzin trzymamy go w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki na chleb wsypujemy do miski, dodajemy pół słoika (litrowego) zakwasu, wlewamy tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję (podobną do ciasta na racuchy). Wyrabiamy ciasto, następnie przekładamy je do keksówek do 1/3 wysokości (ja użyłam 3 małych keksówek i 2 dużych) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy przykryte ściereczką na 8 godzin do wyrośnięcia w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy ok 1 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i wykładamy na kratkę. Wierzchy chleba za pomocą pędzelka smarujemy wodą. RADA: Jeżeli planujemy upieczenie ponownie chleba - z wyrobionego ciasta odkładamy kilka łyżek ciasta na ponowny zakwas. I dalej postępujemy jak na początku. Gotowy zakwas należy wykorzystać w ciągu 2 tygodni.

Tagi:

chleb pieczywo