SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Prosty i łatwy pszenno-żytni chlebek na zakwasie, wzbogacony w słonecznik, sezam oraz siemię lniane i babkę płesznik.

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion babki płesznik

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać składniki i odstawić na około 12 godzin. Do misy wsypać obie mąki, sól oraz sezam i słonecznik. Siemię lniane i babkę płesznik zmielić w młynku do kawy. Wsypać do misy. Dodać wodę i cały zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 3 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto odgazować i zagnieść. Przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3 godziny. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie
Do misy wsypać obie mąki, sól oraz sezam i słonecznik. Siemię lniane i babkę płesznik zmielić w młynku do kawy. Wsypać do misy.
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie
Dodać wodę i cały zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 3 godziny, aż podwoi objętość.
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie
Po tym czasie ciasto odgazować i zagnieść.
Chleb pszenno-żytni z błonnikiem na zakwasie
Przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3 godziny.

Tagi:

ciasto chleb