Sposób przygotowania:
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Na zaczyn: zmieszać wieczorem składniki, przykryć miskę ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.Na drugi dzień rano dodać wodę, sól i obie mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie, gdy widać wyraźnie, że ciasto powiększyło objętość, odgazować je, przełożyć do formy (15x28cm) i wyrównać obsypaną mąką dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze około 25-30 minut. Chleb popukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce