Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prosty i zwykły chleb pszenno-żytni - dlatego chętnie się do niego wraca. Pasuje do wszystkich dodatków, długo pozostaje świeży. Polecam :)

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Na zaczyn: zmieszać wieczorem składniki, przykryć miskę ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.Na drugi dzień rano dodać wodę, sól i obie mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie, gdy widać wyraźnie, że ciasto powiększyło objętość, odgazować je, przełożyć do formy (15x28cm) i wyrównać obsypaną mąką dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze około 25-30 minut. Chleb popukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Na zaczyn: zmieszać wieczorem składniki, przykryć miskę ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Na drugi dzień rano dodać wodę, sól i obie mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Po tym czasie, gdy widać wyraźnie, że ciasto powiększyło objętość, odgazować je, przełożyć do formy (15x28cm) i wyrównać obsypaną mąką dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze około 25-30 minut.