Sposób przygotowania:
Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowymETAP 1:
CIASTO: z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, puree z dyni, jajka, dodać mąkę i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Wlać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na kształt koła.
ETAP 3:
CZEKOLADOWE NADZIENIE: starannie opłukać ciecierzycę, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na pól godziny.
Ciecierzycę odcedzić, gorącą przełożyć do miski, dodać czekoladę połamaną na kawałki, wcześniej namoczone śliwki, 3-4 łyżki wody, w której moczyły się śliwki i golden syrup. Całość zmiksować blenderem.
Dodać ciemne kakao, cukier i jeśli to konieczne, to dodatkową porcję wody z moczenia śliwek i ponownie zmiksować na gładki krem.
Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać czekoladowe nadzienie i zwijać kształtując rogaliki.
ETAP 4:
Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
misia5
niezły kąsek
anemon