SUPERPRZEPIS

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

Rogale maślano-dyniowe z czekoladowym nadzieniem własnoręcznie zrobionym, ale dość nietypowym, bo z ciecierzycy, gorzkiej czekolady i suszonych śliwek. Zdrowym i bardzo smacznym.

Składniki:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

 

 

  • CZEKOLADOWE NADZIENIE:
  • czekolada gorzka – 100 g
  • kakao – 2 łyżki
  • ciecierzyca – 1 szk.
  • golden syrup – 2 łyżki
  • śliwki suszone – 3/4 szk.
  • cukier – 1 łyżka

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 2 łyżka

Sposób przygotowania:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

ETAP 1:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

CIASTO: z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, puree z dyni, jajka, dodać mąkę i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Wlać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na kształt koła.

ETAP 3:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym
Czekoladowym kremem nadziewać rogaliki .

CZEKOLADOWE NADZIENIE: starannie opłukać ciecierzycę, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na pól godziny.

Ciecierzycę odcedzić, gorącą przełożyć do miski, dodać czekoladę połamaną na kawałki, wcześniej namoczone śliwki, 3-4 łyżki wody, w której moczyły się śliwki i golden syrup. Całość zmiksować blenderem.

Dodać ciemne kakao, cukier i jeśli to konieczne, to dodatkową porcję wody z moczenia śliwek i ponownie zmiksować na gładki krem.

Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać czekoladowe nadzienie i zwijać kształtując rogaliki.

ETAP 4:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym
Uformowane rogaliki układać w odstępach na blaszce.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym
Blaszkę z rogalikami wstawić do piekarnika.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Tagi:

rogaliki