Sposób przygotowania:
Chleb pszenno- żytni na zakwasie
1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.
2. Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.
3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.
4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.
5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.
7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.
2. Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.
3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.
4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.
5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.
7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.
Jagodowa