Sposób przygotowania:
Ziołowy chlebek odrywanyETAP 1:
Mleko podgrzać razem z wodą. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dolać płyn, oraz wbić jajka w trakcie zagniatania dodać przestudzone masło. Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie, w małej miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką, dodać pokrojony w kostkę żółty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długość formy keksowej po wierzchu rozsmarować nadzienie.
ETAP 2:
pociąć wzdłuż na cztery paski, następnie ułożyć jeden pas ciasta na drugim. Przełożone ciasto pokroić na kwadraty.
ETAP 3:
Formę wysmarować margaryną i układać pionowo kwadraty z ciasta jeden za drugim, formę z ciastem przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 175 st około 40 minut.