Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki na zakwas wymieszać w słoiku, zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień dolać kubek wody, dodać kubek mąki. Zamieszać i odstawić na 2h. Można użyć do pierwszego pieczenia. Resztę zakwasu włożyć do lodówki i codziennie dokarmiać wodą i mąką.Robienie zaczynu. Wieczorem składniki zaczynu łączymy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin. Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy mikserem, tak ok. 5 minut - by wszystko się połączyło. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym lub jak ja do garnka rzymskiego. Wszystko odstawiamy do wyrośniecia na kolejne 50-60 minut. Wierzch można spryskać olejem. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wyrośnięte ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 220 st C. Pieczemy chleb 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika na kratkę i studzimy.
agabi22
bernika
ja piekę w zwykłym piekarniku elektrycznym, ale nie używam termoobiegu tylko na górnej i dolnej grzałce.
anemon
bernika
jak nie masz garnka rzymskiego to możesz upiec go w zwykłym garnku, najlepiej starym (nie z tych srebrnych nowych) byle bez plastikowych elementów albo w jakiejś innej dużej formie.
edytaha
Kszakowa
kasiunia.1981
iziona
evita0007
zewa
A Twój chlebuś rewelacyjnie wygląda.5
cherry
kamila1957