SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • 12
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Więcej zdjęć (2)

Przepis na prawdziwy, pszenno - żytni domowy chleb na zakwasie, idealny do wykorzystania na pierwsze pieczenia.

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

  • Zaczyn:
  • 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 300 g wody
  • 20 g zakwasu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki na zakwas wymieszać w słoiku, zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień dolać kubek wody, dodać kubek mąki. Zamieszać i odstawić na 2h. Można użyć do pierwszego pieczenia. Resztę zakwasu włożyć do lodówki i codziennie dokarmiać wodą i mąką.Robienie zaczynu. Wieczorem składniki zaczynu łączymy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin. Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy mikserem, tak ok. 5 minut - by wszystko się połączyło. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym lub jak ja do garnka rzymskiego. Wszystko odstawiamy do wyrośniecia na kolejne 50-60 minut. Wierzch można spryskać olejem. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wyrośnięte ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 220 st C. Pieczemy chleb 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika na kratkę i studzimy.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Domowy upieczony chleb po przekrojeniu z masłem i solą

Tagi:

ciasto chleb