slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe pieczywo domowe. Chlebek z mąką żytnią pełnoziarnistą zawiera więcej wartości mineralnych od zwykłego pszennego.

Chleb pszenno-żytni

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
Do dużej miski wlewamy wodę,wsypujemy mąki,cukier i sól. Na koniec wkruszamy drożdże.

Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.

Po ok.30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy chleb zrówna się z blaszką,wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Studzimy na kratce- keksówka 12x24

Tagi:

chleb pieczywo