slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Chleb pszenno-żytni z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowe pieczywo drożdżowe. Dodałam dla zdrowia mąkę żytnią i ziarna sezamu. Świetnie smakuje.

Chleb pszenno-żytni z sezamem

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z sezamem
Do miski przekładamy obie mąki, cukier, sól, drożdże, 2 łyżki sezamu i dolewamy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.

Wkładamy chlebek do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Tagi:

chleb pieczywo