Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej. Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna wodą i podsypujemy do niej gorącą mąkę cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę. Miskę przykrywamy i również odstawiamy na 14-16 godzin, tak jak zaczyn. Po upływie tego czasu do przefermentowanego zaczyny dodajemy zasmażkę, mieszamy i następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy robotem.Odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam mąką i nacięłam. Gdy chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.