Sposób przygotowania:
Chleb pszenno- razowy bez wyrabiania
Wszystkie składniki na chleb umieścić w głębokiej misce i krótko wymieszać /wystarczy, że składniki połączą się ze sobą/.Miskę przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 12-18 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i złożyć je dwa razy na połowę. Uformować bochenek. Przełożyć na ściereczkę dobrze obsypaną mąką/ można podsypać otrębami/ ,posypać z wierzchu sezamem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Garnek/żeliwny,gliniany lub inny żaroodporny/ o średnicy ok.24 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220-230°C. Po ok 30 min. do nagrzanego garnka przełożyć wyrośnięty chleb , przykryć pokrywką i piec 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek kolejne 15-20 min./zależy od piekarnika/. Skórka powinna się w tymczasie ładnie przyrumienić.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i wystudzić na kratce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i złożyć je dwa razy na połowę. Uformować bochenek. Przełożyć na ściereczkę dobrze obsypaną mąką/ można podsypać otrębami/ ,posypać z wierzchu sezamem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Garnek/żeliwny,gliniany lub inny żaroodporny/ o średnicy ok.24 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220-230°C. Po ok 30 min. do nagrzanego garnka przełożyć wyrośnięty chleb , przykryć pokrywką i piec 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek kolejne 15-20 min./zależy od piekarnika/. Skórka powinna się w tymczasie ładnie przyrumienić.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i wystudzić na kratce.