Sposób przygotowania:
Chleb pszenny foremkowyWykonanie:
Mąkę przesiewamy nad misą ( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie że jest jej więcej).
Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie, sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut ( wyrabianie ciasta chlebowego).
Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.
Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło aż za foremkę, takie ma być.
Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut, nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić.
Skórka będzie chrupiąca dzięki temu.
Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut.
Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech chleb ostygnie.