lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny foremkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy. Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.

Chleb pszenny foremkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny foremkowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny foremkowy

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy nad misą ( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie że jest jej więcej).

Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie, sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut ( wyrabianie ciasta chlebowego).

Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.
Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło aż za foremkę, takie ma być.

Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut, nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić.
Skórka będzie chrupiąca dzięki temu.

Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut.

Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech chleb ostygnie.

Chleb pszenny foremkowy
Skłądniki wsypujemy i zalewamy ciepłą wodą, zagniatamy ciasto przez 15 minut.
Chleb pszenny foremkowy
Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładam je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.
Chleb pszenny foremkowy
Ponownie wyrabiamy ciasto chlebowe jakieś z 3 minuty.
Chleb pszenny foremkowy
Przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut.