anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny z gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyjątkowo smaczne muffiny, miękkie, aromatyczne i długo zachowujące świeżość i świetny smak. Dzięki posypce z brązowego cukru skórka jest delikatnie chrupiąca.

Muffiny z gruszką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Muffiny z gruszką

 

  • mąka tortowa - 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • drobny cukier do wypieków – 150 g
  • jajka – 2 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 1/2 szk.
  • kwaśna śmietana – 2/3 szk.
  • gruszki - 3 szt.
  • cukier brązowy – do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny z gruszką
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce roztrzepać jajka z miodem, olejem i śmietaną. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.

Zawartość obu misek wymieszać do połączenia się składników. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę gruszki. Krótko wymieszać.

Ciasto nakładać do sylikonowych foremek lub papilotek na muffiny do 3/4 ich wysokości.

Po wierzchu posypać cukrem brązowym. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 20-25 minut.

Upieczone muffinki wystudzić na kratce kuchennej.
Muffiny z gruszką
W misce wymieszać wszystkie płynne składniki.
Muffiny z gruszką
W drugiej misce wymieszać sypkie składniki.
Muffiny z gruszką
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Muffiny z gruszką
Ciastem napełnić silikonowe foremki na muffinki.
Muffiny z gruszką
Muffiny z gruszką
Muffiny z gruszką