Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zakwasie z kaszą gryczaną
Pierwszego dnia wieczorem zmieszać zakwas z wodą i mogą pszenną pełnoziarnistą. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Drugiego dnia rano, dodać do zaczynu ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam pozostałej z obiadu), wodę, miód i sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki o długości 30 cm i posmarować wodą, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut. nastepnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 45 minut. Chleb wystudzić na kratce, kroić po ostudzeniu