Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Surówka warzywna w połączeniu ze słodko-kwaśnym dressingiem okazała się doskonałym dodatkiem do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika

Dressing

  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, seler naciowy kroimy w plasterki, a marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy.

Sok z limonki, olej i miód mieszamy w osobnym naczyniu, tak przygotowanym dressingiem polewamy warzywa i posypujemy je uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Mieszamy i od razu podajemy.