Sposób przygotowania:
Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)
Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą, a następnie wyrabiając - należy powoli i stopniowo dolewać wodę. Dodać drożdże i zagniatać przez dodatkowe 10 minut. (Idealne ciasto powinno być zwarte, miękkie i nieklejące się do dłoni).
Dobrze wyrobione ciasto przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na 15 minut - aż podrośnie.
Później należy z niego uformować okrągły bochenek.
Chlebek umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a jego wierzch posmarować mieszanką wody z oliwą i delikatnie ponacinać.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika.
Piec przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania rumianej skórki i tzw. "suchego patyczka".
Ostudzić na kratce i kroić jak wystygnie.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na 15 minut - aż podrośnie.
Później należy z niego uformować okrągły bochenek.
Chlebek umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a jego wierzch posmarować mieszanką wody z oliwą i delikatnie ponacinać.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika.
Piec przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania rumianej skórki i tzw. "suchego patyczka".
Ostudzić na kratce i kroić jak wystygnie.
gusia1000
gusia1000