Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1394]

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb gotowy w godzinę? Tak, z tym przepisem to możliwe! Chlebek jest łatwy, mięciutki i doskonały w smaku!

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)

Składniki:

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)

1 bochenek:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Wierzch:

  • 1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę)
Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą, a następnie wyrabiając - należy powoli i stopniowo dolewać wodę. Dodać drożdże i zagniatać przez dodatkowe 10 minut. (Idealne ciasto powinno być zwarte, miękkie i nieklejące się do dłoni).

Dobrze wyrobione ciasto przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na 15 minut - aż podrośnie.

Później należy z niego uformować okrągły bochenek.

Chlebek umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a jego wierzch posmarować mieszanką wody z oliwą i delikatnie ponacinać.

Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika.

Piec przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania rumianej skórki i tzw. "suchego patyczka".

Ostudzić na kratce i kroić jak wystygnie.