slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i domowy chlebek drożdżowy z dodatkiem zdrowego siemienia. Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa.

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Składniki:

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

 

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl siemienia lnianego złotego + do posypania chlebów
  • 50 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1,5 szkl ciepłej wody

 

  • 2 keksówki 12x24

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z siemieniem lnianym
Do małej miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, siemię lniane i sól. Dolewamy wodę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy po połowie ciasta.Wyrównujemy, posypujemy siemieniem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Studzimy na kratce.   

Tagi:

pieczywo chleb