slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb pszenny z chia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Chlebek po upieczeniu pozostaje długo świeży i ma chrupiącą skórkę. Polecam.

Chleb pszenny z chia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny z chia

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z chia
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.

Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Chleb pszenny z chia
Suche składniki na chleb mieszamy razem w misce.
Chleb pszenny z chia
Wyrośnięty chleb przekładamy do piekarnika