Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z chia
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk.
Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.