Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na drożdżach świeżychWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z solą. Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem.
Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut.
Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę.
Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Smarujemy wierzch woda i wstawiamy do nagrzanego pieca do 220 stopni.
Pieczemy 15 minut w 220 stopniach potem zmniejszamy do 200 i jeszcze koło 30 minut trzymamy w piecu. Po wyjęciu i przestudzeniu można śmiało jeść .