lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny na drożdżach świeżych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych. Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :)

Chleb pszenny na drożdżach świeżych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Składniki:

  • mąka chlebowa typ 750 500 g

 

  • woda ciepła 300 ml

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

  • olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z solą. Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem.

Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut.

Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę.

Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Smarujemy wierzch woda i wstawiamy do nagrzanego pieca do 220 stopni.

Pieczemy 15 minut w 220 stopniach potem zmniejszamy do 200 i jeszcze koło 30 minut trzymamy w piecu. Po wyjęciu i przestudzeniu można śmiało jeść .

Chleb pszenny na drożdżach świeżych
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z solą. Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem.
Chleb pszenny na drożdżach świeżych
Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut. Drożdż nam pięknie wyrosły,
Chleb pszenny na drożdżach świeżych
Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut
Chleb pszenny na drożdżach świeżych
Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Smarujemy wierzch woda