lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Postanowiłam zrobić chlebek ze świeżych drożdży . Kombinowałam i wyszedł całkiem smaczny chlebuś . Od teraz będę robiła częściej .

Chleb pszenny ze słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny ze słonecznikiem

 

  • Składniki (na 1 bochenek z naczynia żaroodpornego ):
  • zaczyn:
  • 200 ml wody
  • 150 g mąki pszennej typ 750
  • świeżych drożdży 30 g

 

 

  • ciasto:
  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej typ lub 750 (oraz mąka do podsypywania) Młyn KŁOS-POL
  • 400 ml wody
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • słonecznik 150 gram

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ze słonecznikiem
Wykonanie zaczynu : Wlałam ciepłą wodę do miseczki , pokruszyłam drożdże i dodałam łyżkę miodu . Mieszałam do rozpuszczenia drożdży . Dodałam wtedy make i mieszałam , aż powstała zawiesina . Zostawiłam na 40 minut ( wyrosło sporo ). Dalsza część : Do dużej miski wsypałam mąkę , wlałam ciepłą wodę dodałam sól i " wlałam zaczyn" i dodałam słonecznik. Wymieszałam , było dosyć rzadkie , ale takie ma być . Zostawiłam na całą noc w misce to ciasto. Rankiem nadal było rzadkie ciasto więc dodałam mąki na oko tak aby ciasto można było wyrobić i zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto. Przygotowałam naczynie okrągłe szklane ( żaroodporne) posypałam mąką i włożyłam ciasto . Nastawiłam piec na 40 stopni i trzymałam godzinę . Ciasto pięknie wyrosło. Włożyłam do pieca blaszkę z wodą na sam dół , i nastawiłam piec na 250 stopni i piekłam 30 minut , potem zmniejszyłam do 200 i piekłam 30 minut . Dzięki wodzie chlebek nie był twardy za to skórka chrupiąca .
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Do dużej miski wsypałam mąkę , wlałam ciepłą wodę dodałam sól .
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Dodałam zaczyn i słonecznik i wymieszałam .