Sposób przygotowania:
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Wykonanie zaczynu : Wlałam ciepłą wodę do miseczki , pokruszyłam drożdże i dodałam łyżkę miodu . Mieszałam do rozpuszczenia drożdży . Dodałam wtedy make i mieszałam , aż powstała zawiesina . Zostawiłam na 40 minut ( wyrosło sporo ). Dalsza część : Do dużej miski wsypałam mąkę , wlałam ciepłą wodę dodałam sól i " wlałam zaczyn" i dodałam słonecznik. Wymieszałam , było dosyć rzadkie , ale takie ma być . Zostawiłam na całą noc w misce to ciasto. Rankiem nadal było rzadkie ciasto więc dodałam mąki na oko tak aby ciasto można było wyrobić i zostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wyrobiłam ciasto. Przygotowałam naczynie okrągłe szklane ( żaroodporne) posypałam mąką i włożyłam ciasto . Nastawiłam piec na 40 stopni i trzymałam godzinę . Ciasto pięknie wyrosło. Włożyłam do pieca blaszkę z wodą na sam dół , i nastawiłam piec na 250 stopni i piekłam 30 minut , potem zmniejszyłam do 200 i piekłam 30 minut . Dzięki wodzie chlebek nie był twardy za to skórka chrupiąca .
Nina W.
lalunia
Tego to nie wiem jak zrobię to zobaczę :)