selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Pszenny chleb na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawy chleb na drożdżach, idealny dla początkujących fanów domowych wypieków (czyli również mnie), nie trzeba go zagniatać.

Pszenny chleb na drożdżach

Składniki:

Pszenny chleb na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na drożdżach
Dzień przed pieczeniem chleba przygotowuję ciasto. Powinno ono czekać 12-18 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto: Mąkę mieszam z solą i cukrem. Świeże drożdże rozpuszczam w 300 ml zimnej wody. Wodę z drożdżami dodaję do mąki i mieszam 30 sekund. Nie zagniatać!! Ciasto ma być mocno kleiste. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-18 h w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przekładam na mocno omączony blat stołu lub stolnicę. Składam jak kopertę i formuję w kulę. Przekładam na oprószoną mocno mąką ściereczkę łączeniem do dołu i przykrywam bokami ściereczki dosyć luźno. Zostawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Nie przejmować się jak ciasto się "rozleje" tak ma być. Piekę w garnku żeliwnym ( u mnie w takim co robię gulasz ;) ma mieć średnicę 24 cm. Garnek trzeba wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 240-250 stopni pieczenie góra-dół bez termoobiegu, garnek nagrzewamy z pokrywą. Nagrzany garnek wyciągnąć ostrożnie z piekarnika i ściągnąć pokrywkę i przełóż do niego wyrośnięte ciasto. Garnek z pokrywką i ciastem ląduje z powrotem w nagrzanym piekarniku. Piekę ok pół godziny 240-250 stopni, potem ściągnąć pokrywkę i jeszcze piec 15-20 minut aż się ciasto dobrze zarumieni.

Chleb będzie gotowy jak postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Kroić można po całkowitym wystygnięciu. Smacznego. 

Tagi:

chleb