Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowy chleb z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pszenny chleb przygotowany na drożdżach z dodatkiem tartego świeżego ogórka szklarniowego i smażonej cebuli...

Ogórkowy chleb z cebulą

Składniki:

Ogórkowy chleb z cebulą

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 dkg świeżego ogórka szklarniowego
  • 6 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki smażonej cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Ogórkowy chleb z cebulą

Etap 1

Ogórkowy chleb z cebulą
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Ogórkowy chleb z cebulą
Obrany i starty na tarce o dużych oczkach ogórek.

Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 3

Ogórkowy chleb z cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Ogórkowy chleb z cebulą
Woda rozczyn drożdżowy i ogórek dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i ogórka, wymieszać.

Etap 5

Ogórkowy chleb z cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Ogórkowy chleb z cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Ogórkowy chleb z cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb cebula