monwys28

monwys28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Domowy chleb na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pomysł na świeże pieczywko

Domowy chleb na drożdżach

Składniki:

Domowy chleb na drożdżach

 

  • 1 kg maki pełnoziarnistej lub razowej
  • 400 g mąki pszennej
  • ok 1 litra ciepłej wody
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 3-4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowy chleb na drożdżach
Do dużej miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą. Mąkę pszenną przesiewamy (przesiewakiem do mąki) do miski. Dodajemy ciepłą wodę,rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku(nie gorącym), siemię lniane oraz sól. Wszystko porządnie wyrabiamy ręką aż wszystkie składniki się połączą. Po wyrobieniu ciasta szykujemy 2 keksówki smarując je w środku odrobina oleju. Wkładamy ciasto do keksówek na wysokość 3/4 formy ( zostawiając miejsce do wyrośnięcia). Ciasto wygładzamy łyżka mocząc ją w ciepłej wodzie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie po wyrośnięciu nagrzewamy piekarnik do ok 180 C i pieczemy ok 1h. Można dodać do ciasta także pestki dyni słonecznika jak i otręby.