Sposób przygotowania:
Domowy chleb na drożdżach
Do dużej miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą. Mąkę pszenną przesiewamy (przesiewakiem do mąki) do miski. Dodajemy ciepłą wodę,rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku(nie gorącym), siemię lniane oraz sól. Wszystko porządnie wyrabiamy ręką aż wszystkie składniki się połączą. Po wyrobieniu ciasta szykujemy 2 keksówki smarując je w środku odrobina oleju. Wkładamy ciasto do keksówek na wysokość 3/4 formy ( zostawiając miejsce do wyrośnięcia). Ciasto wygładzamy łyżka mocząc ją w ciepłej wodzie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie po wyrośnięciu nagrzewamy piekarnik do ok 180 C i pieczemy ok 1h. Można dodać do ciasta także pestki dyni słonecznika jak i otręby.