Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Zakwas żytni należy wyciągnąć dzień wcześniej z lodówki (użyłam zakwasu z mąki żytniej typ 720). Do zakwasu dodać pół szklanki mąki żytniej typ 720 i wlać pół szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Drugiego dnia przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu rozpuścić świeże drożdże w ciepłej wodzie (1,5 szklanki) z dodatkiem cukru. Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać do niej otręby i sól, wymieszać. Wlać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem chlebowy przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do średniej, natłuszczonej tortownicy. Jego wierzch posmarować ciepłą wodą i posypać słonecznikiem. Odstawić na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.