Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenny z zakwasem żytnim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy chleb na drożdżach i zakwasie.

Chleb pszenny z zakwasem żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z zakwasem żytnim

 

  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody + pół szklanki do zakwasu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 garść łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Zakwas żytni należy wyciągnąć dzień wcześniej z lodówki (użyłam zakwasu z mąki żytniej typ 720). Do zakwasu dodać pół szklanki mąki żytniej typ 720 i wlać pół szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Drugiego dnia przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu rozpuścić świeże drożdże w ciepłej wodzie (1,5 szklanki) z dodatkiem cukru. Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać do niej otręby i sól, wymieszać. Wlać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem chlebowy przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do średniej, natłuszczonej tortownicy. Jego wierzch posmarować ciepłą wodą i posypać słonecznikiem. Odstawić na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Zakwas żytni dokarmiony dzień wcześniej żytnią mąką i wodą.
Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Świeże drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Ciasto przygotowane ze wszystkich składników.
Chleb pszenny z zakwasem żytnim
Ciasto przełożone do tortownicy posmarowane wodą i posypane słonecznikiem.