Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na piwieprzygotowanie

Drożdże mieszamy z wodą, dodać 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (można robotem z hakiem) i wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto zrobi sie lśniące i będzie odchodzić od ręki.
c.d przygotowania

Przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłe miejsce. W lecie można skrócić czas do 1,5 godziny
Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoja objętość.
formowanie bochenka

Tak 40 minut przed końcem wyznaczonego czasu włączamy piekarnik i nagrzewamy go razem z garnkiem do 220 stopni.
Garnek musi się porządnie wygrzać.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy w celu odgazowania ciasta.
jeżeli ciasto jest za rzadki podsypujemy jeszcze 2-3 łyżki maki i wyrabiamy.
Formujemy bochenek, nacinamy ostrym nożem i bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć przekładamy do gorącego garnka, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni.
Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut, potem odkrywamy i dopiekamy przez kolejne 10-15 minut aż nam się ślicznie zrumieni.
Bochenek przekładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.