SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny na piwie

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb pszenny na piwie Więcej zdjęć (2)

Przyznam że nieco się obawiałam tego przepisu, ale okazało się że niepotrzebnie. Chleb wyszedł pyszny:)

Składniki:

Chleb pszenny na piwie

 

  • 520 g mąki pszennej
  • 400 ml piwa jasnego
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na piwie

przygotowanie

Chleb pszenny na piwie
piwo będzie się bardzo pienić, dlatego po wyrośnięciu trzeba go jeszcze odgazować

Drożdże mieszamy z wodą, dodać 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (można robotem z hakiem) i wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto zrobi sie lśniące i będzie odchodzić od ręki.

c.d przygotowania

Chleb pszenny na piwie
czas wyrastania będzie różny w zależności od temperatury otoczenia

Przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłe miejsce. W lecie można skrócić czas do 1,5 godziny

Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoja objętość.

formowanie bochenka

Chleb pszenny na piwie
przy przekładaniu ciasta uważamy, bo można eis nieźle poparzyć

Tak 40 minut przed końcem wyznaczonego czasu włączamy piekarnik i nagrzewamy go razem z garnkiem do 220 stopni.

Garnek musi się porządnie wygrzać.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy w celu odgazowania ciasta.

jeżeli ciasto jest za rzadki podsypujemy jeszcze 2-3 łyżki maki i wyrabiamy.

Formujemy bochenek, nacinamy ostrym nożem i bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć przekładamy do gorącego garnka, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni.


Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut, potem odkrywamy i dopiekamy przez kolejne 10-15 minut aż nam się ślicznie zrumieni.

Bochenek przekładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.


Tagi:

chleb pieczywo