SUPERPRZEPIS

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

Pszenny chleb ziemniaczany na drożdżach z dodatkiem jasnego piwa, płatków jaglanych i mielonego ostropestu.

Składniki:

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

 

  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 5,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 łyżka soli
  • 2 czubate łyżki ostropestu mielonego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2/3 szklanki jasnego piwa

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

Etap 1

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem
Ugotowane i odcedzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Podałam wagę ugotowanych ziemniaków.

Etap 2

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka cukru i drożdży.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem
Woda rozczyn drożdżowy piwo i ziemniaki dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, piwo i ziemniaki, wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Ziemniaczany chleb z piwem i ostropestem

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.