Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na piwie i serwatce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smaczny pszenny chleb z dodatkiem serwatki i piwa porter. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, idealny na słodko i na słono

Chleb na piwie i serwatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na piwie i serwatce

 

Sposób przygotowania:

Chleb na piwie i serwatce
W ciepłej serwatce rozpuścić drożdże i cukier. dodać piwo w temperaturze pokojowej, wymieszać. Dodać obie mąki pszenne i sól, zagnieść jednolite ciasto.
Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć w formie.

 Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. 

Wystudzić na kratce.  
Chleb na piwie i serwatce
drożdże i cukier wymieszać dokładnie z płynami
Chleb na piwie i serwatce
następnie dodać obie mąki i sól i zagnieść
Chleb na piwie i serwatce
wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować bochenek
Chleb na piwie i serwatce
przełożyć ciasto do formy, po wyrośnięciu upiec

Tagi:

chleb pieczywo