Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Muffiny z żółtym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki smakują rewelacyjnie, są wilgotne i przypominają mięciutkie, serowe bułeczki. Dodatkowo długo zachowują swoją świeżość.

Muffiny z żółtym serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z żółtym serem

7-8 sztuk:

Sposób przygotowania:

Muffiny z żółtym serem

Ser i marchew:

Muffiny z żółtym serem
Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią.

Ser oraz marchewkę należy zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Ciasto:

Muffiny z żółtym serem
Muffinki najlepiej doprawić wedle własnego smaku.

W pierwszej misce należy połączyć składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy). Natomiast w drugim naczyniu - jajko, mleko oraz olej, a na końcu wmieszać ser z marchewką. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą widelca.

Napełnianie papilotek:

Muffiny z żółtym serem
Papilotek nie należy wypełniać do końca.

Metalową formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami, a papilotki napełnić ciastem (do 3/4 wysokości). Muffiny posypać startym serem i papryką w proszku.

Pieczenie:

Muffiny z żółtym serem
Muffinków nie studzimy w formie.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku - około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach. Upieczone wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.