Sposób przygotowania:
Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianymEtap 1

Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Etap 2

Na drugi dzień obrać ziemniaki, umyć je, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).
Etap 3

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 4

Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5

Dodać do nich zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, piwo, wodę i ziemniaki, wymieszać.
Etap 6

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
Etap 7

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.