Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pszenny chleb ziemniaczany na zakwasie pszennym z odrobiną drożdży, z dodatkiem jasnego piwa i siemienia lnianego.

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Składniki:

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Zaczyn:

Rozczyn drożdżowy:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • 40 dkg ziemniaków
  • 7 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Etap 1

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym
Przełożony do miski pszenny zakwas wymieszany z mąką i wodą.

Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym
Ugotowane odcedzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Na drugi dzień obrać ziemniaki, umyć je, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).

Etap 3

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka cukru i drożdży.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 4

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Dodać do nich zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, piwo, wodę i ziemniaki, wymieszać.

Etap 6

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).

Etap 7

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Ziemniaczany chleb z piwem i siemieniem lnianym

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.