Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zakwasie
Silny, dokarmiony 12 h wcześniej zakwas wymieszać z 100 g wody, następnie zmieszać z mąka pszenną typ 2000. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostała wodę, sól oraz mąkę pszenną typ 650. wymieszać jednolite ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, wygładzić mokrą dłonią i posypać siemieniem lnianym. Odstawić na kolejne 2-3 godziny pod ściereczką (ja postawiłam na ciepłym grzejniku, po 2 godzinach był gotowy do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 30 minut. wystudzić na kratce. Pokroić na kromki dopiero po całkowitym ostudzeniu.