Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny chlebek pszenny na zakwasie.

Chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie

 

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej typ 2000
  • 100 g wody
  • 600 g mąki typ 650
  • 350 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • + siemię lniane do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
Silny, dokarmiony 12 h wcześniej zakwas wymieszać z 100 g wody, następnie zmieszać z mąka pszenną typ 2000. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostała wodę, sól oraz mąkę pszenną typ 650. wymieszać jednolite ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, wygładzić mokrą dłonią i posypać siemieniem lnianym. Odstawić na kolejne 2-3 godziny pod ściereczką (ja postawiłam na ciepłym grzejniku, po 2 godzinach był gotowy do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 30 minut. wystudzić na kratce. Pokroić na kromki dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Chleb pszenny na zakwasie
Silny, dokarmiony 12h wcześniej zakwas wymieszać z 100 g wody, następnie zmieszać z mąka pszenną typ 2000.
Chleb pszenny na zakwasie
Następnie dodać pozostała wodę, sól oraz mąkę pszenną typ 650. wymieszać jednolite ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb pszenny na zakwasie
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, wygładzić mokrą dłonią i posypać siemieniem lnianym.
Chleb pszenny na zakwasie
Etap 4Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 30 minut. wystudzić na kratce.