Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb orkiszowo pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapach, który unosi się po całym domu, to zapach pieczonego domowego chleba. Tym razem jest to chleb na bazie mąki orkiszowej i pszennej z dodatkiem nasion słonecznika.

Chleb orkiszowo pszenny

Składniki:

Chleb orkiszowo pszenny

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo pszenny

I

Chleb orkiszowo pszenny

1. Drożdże kruszę do małej miski, rozrabiam z jedną szklanką wody.
2. Do dużej miski wsypuję obie mąki, sól, wlewam oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i wodę.
3. Ciasto wyrabiam, dodaję pestki słonecznika i odstawiam w ciepłe miejsce na jedną godzinę.

II

Chleb orkiszowo pszenny

4. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej olejem.
5. Chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

6. Chleb gotowy.
7. Smacznego.