Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten niezwykły chlebek skradnie serce, a jego świeżość utrzymuje się do tygodnia. Nie kupuj chleba, przygotuj Sam/a. Chleb był krojony jeszcze gorący, proszę poczekać aż ostygnie.

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

I

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem
Przygotowanie wszytskich składników na wyrobienie ciasta na chleb/

1. Mąki, sól, pestki słonecznika wsypuję do dużej miski, drożdże z cukrem rozpuszczam w mleku, wlewam do mąk. Następnie wlewam wodę i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia.

II

Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem

2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam w do formy wysmarowanej olejem a wierzch ciasta smaruję żółtkiem roztrzepanym widelcem.
3. Piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C.

III

4. Chleb gotowy.
5. Smacznego.