IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleby pszenne szybciej czerstwieją, dlatego idealnym rozwiązaniem jest dodanie "water roux",czyli lekko zaparzonej mąki, dzieki której wypieki zachowują świeżość o wiele dłużej

Chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie

 

  • szklanka dokarmionego dzień wcześniej zakwasu* k.250 ml
  • mąki pszennej mieszanej w równych proporcjach w moim przypadku 150 g chlebowa, 150 g manitoba
  • 1 łyżeczka soli
  • 100ml wody

 

 

  • pszenny, jak i żytni, jeśli masz żytni, wyjmij z lodówki dzień wcześniej 1/2 szklanki i dokarm mąką

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
Przygotować "water roux": mąkę wymieszac z wodą,podgrzewać na malutkim ogniu do 65 -70 stopni cały czas mieszając, a następnie wystudzić. Jeśli nie masz termometru, zdejm garnek z ognia, gdy mąka lekko zgęstnieje, a Ty mieszając łyżką jesteś w stanie zobaczyć dno garnka; Zakwas wymieszać z pozostałą wodą (100 ml), dodać do mąk, a następnie dodać water roux, wymieszać składniki w naczyniu az do połączenia się, a następnie przenieść się na stolnicę i podsypując odrobiną mąki wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczka i pozostawić na 1h, po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze brzegi do środka, obkręcić o 90 stopni i ponownie złożyć brzegi do środka, tak złożone ciasto pozostawić na 1h, a następnie ponownie rozwałkować i ponownie złożyć jak poprzednio (podbnie jak ciasto francuskie), pozostawić przykryte rowniez na 1h, po tym czasie rozwałkować i zwinąć w rulonik formując podłużny bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5-2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik na maximum ( u mnie 250 stopni), zrobić kilka nacięć na wierzchu bochenka, gdy piekarnik sie nagrzeje na jego dno wrzucić kilka kostek lodu lub spryskać scianki wodą, wstawić chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 225-220 i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, a następnie uchylić troszkę drzwiczki piekarnika, zmniejszyc temp. do 180 i suszyć chlebek jeszcze 5-10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzic przed krojeniem. Smacznego!
Chleb pszenny na zakwasie
Etap 1- mąka z zakwasem w naczyniu, dolewanie zaparzonej mąki
Chleb pszenny na zakwasie
Etap 2- wyrobione ciasto przykryć folią lub ściereczka
Chleb pszenny na zakwasie
Etap 4 - bochenek przed włożeniem do piekarnika
Chleb pszenny na zakwasie
Etap 3 -podwójnie złożone ciasto tuż przed ponownym leżakowaniem