Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny chleb na zakwasie, delikatny i mięciutki

Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Rano dokarmić zakwas po 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 150 g wody (jeśli posiadacie dużo zakwasu to można dokarmić mniejszą ilością). Zamieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku. Dodać wodę i zamieszać. W misce zamieszać mąkę z solą. Wlać zaczyn i dodać zakwas. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wyrobić ponownie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie. Mleko roztrzepać z jajkiem, posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka. Posypać siemieniem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec około 15 minut. potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec 25-30 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił można wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej lub przykryć chleb folią. Wystudzić na kratce. Pokroić po całkowitym ostygnięciu.
Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku Dodać wodę i zamieszać W misce zamieszać mąkę z solą Wlać zaczyn i dodać zakwas
Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Wyrobić gładkie ciasto Dodać rozpuszczone ostudzone masło Wyrobić ponownie Miskę przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Po tym czasie ciasto odgazować przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie
Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Mleko roztrzepać z jajkiem posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka Posypać siemieniem i sezamem