Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zakwasie (z mlekiem)
Rano dokarmić zakwas po 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 150 g wody (jeśli posiadacie dużo zakwasu to można dokarmić mniejszą ilością). Zamieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku. Dodać wodę i zamieszać. W misce zamieszać mąkę z solą. Wlać zaczyn i dodać zakwas. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone ostudzone masło. Wyrobić ponownie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie. Mleko roztrzepać z jajkiem, posmarować wyrośnięty chleb za pomocą pędzelka. Posypać siemieniem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec około 15 minut. potem temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec 25-30 minut. Jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił można wyłączyć górną grzałkę i piec tylko na dolnej lub przykryć chleb folią. Wystudzić na kratce. Pokroić po całkowitym ostygnięciu.
edytaha
Alex_M
dziękuję :)