Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej

Chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie

 

  • mąka pszenna - 500g
  • mąka orkiszowa - 100g
  • letnia woda - 300ml
  • zakwas chlebowy - 200g
  • sól -1 łyżeczka
  • opakowanie drożdży instant
  • tłuszcz do posmarowania miski - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól - mieszamy. Dodajemy drożdże instant, letnią wodę i zakwas chlebowy. Całość i zagniatamy kilkanaście minut. Gdy uzyskamy jednolite ciasto formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, nadajemy kształt bochenka wilgotnymi rękoma , przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można obsypać mąką papier) Chleb nacinamy w kilku miejscach, obsypujemy mąką. Zostawiamy na ok 30 minut, aby podrosło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 260*C na dolną półkę wkładamy blachę (taką duża z piekarnika) wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C. Wkładamy na półkę wyżej nasz chleb. Pierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. gotowy chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. * Wspomagałam się przepisem z bloga: http://oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl/kat,751254,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5f1f3, dokonując jednak kilka modyfikacji.
Chleb pszenny na zakwasie
chleb chwilę przed włożeniemdo piekarnika
Chleb pszenny na zakwasie
chleb w przekroju