Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenny półrazowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świeży, domowy chleb z mąki pszennej razowej i mąki tortowej, z dodatkiem zarodków pszennych i oleju.

Chleb pszenny półrazowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny półrazowy

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny półrazowy
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy i olej. Wszystko wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (np. średniej tortownicy, dużej keksówki). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Studzić na kratce.
Chleb pszenny półrazowy
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb pszenny półrazowy
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb pszenny półrazowy
Rozczyn drożdżowy i olej dodane do sypkich składników.
Chleb pszenny półrazowy
Wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.