celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Chleb razowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb zrobiony własnoręcznie jest zawsze zdrowszy od tego kupionego w sklepie i zawsze wiesz co ma w środku.

Chleb razowy.

Składniki:

Chleb razowy.

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy.
Rozpuszczamy drożdze w połowie szklanki ciepłej wody, łyżce cukru i łyżce mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z pozostałymi suchymi składnikami i dodajemy reszte wody. Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto a na koniec dodajemy olej. Jeśli ciasto będzie za suche do wyrobienia to dolewamy troszkę ciepłej wody a jeśli będzie się za bardzo kleiło to dodajemy trochę mąki. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( tak żeby wyrosło może być krócej). Następnie przekładamy ciasto do prostokątnej formy na babkę i ja wkładam na 15 min do piekarnika na 50 stopni, aby ciasto dobrze wyrosło. Następnie temperature zwiększam do 180 stopni i piekę chleb około 45-60 min.