Sposób przygotowania:
Chleb razowy.
Rozpuszczamy drożdze w połowie szklanki ciepłej wody, łyżce cukru i łyżce mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z pozostałymi suchymi składnikami i dodajemy reszte wody. Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto a na koniec dodajemy olej. Jeśli ciasto będzie za suche do wyrobienia to dolewamy troszkę ciepłej wody a jeśli będzie się za bardzo kleiło to dodajemy trochę mąki. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( tak żeby wyrosło może być krócej). Następnie przekładamy ciasto do prostokątnej formy na babkę i ja wkładam na 15 min do piekarnika na 50 stopni, aby ciasto dobrze wyrosło. Następnie temperature zwiększam do 180 stopni i piekę chleb około 45-60 min.