Sposób przygotowania:
Chleb pszenny razowy na drożdżach
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 2 łyżki letniej wody i 1 łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.