slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Chleb pszenny z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny domowy chlebek z dodatkiem startej dyni. Chleb pięknie wyrasta i jest pyszny.Polecam.

Chleb pszenny z dynią

Składniki:

Chleb pszenny z dynią

 

  • 3,5 szkl mąki
  • 1 szkl startej i odsączonej dyni
  • 2 łyzki oleju
  • 1 op. suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 szkl ciepłej wody
  • oraz 2 łyżki pestek dyni
  • keksówka 12x24 cm

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z dynią
Do miski wkładamy mąkę, dynię, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy olej oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy pestkami dyni.

Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz w temperaturze 200 stopni.

Upieczony chleb studzimy na kratce.