Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z dynią
Do miski wkładamy mąkę, dynię, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy olej oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy pestkami dyni.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy pestkami dyni.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce.