Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Przygotować ciasto.
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość.
Przygotować farsz.
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoja objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszona fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można tez dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić.
Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Ciasto posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.
Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 15-20 minut, funkcja góra dół.
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość.
Przygotować farsz.
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoja objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszona fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można tez dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić.
Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Ciasto posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.
Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 15-20 minut, funkcja góra dół.