Sposób przygotowania:
Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Ciasto dyniowe : wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto czekoladowe : płatki czekoladowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę czekoladową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. To samo robimy z ciastem czekoladowym. Ciasto czekoladowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy aby warstwy przylepiły się do siebie.
Ciasto zwijamy i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ( 2 - 3 cm ). Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto czekoladowe : płatki czekoladowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę czekoladową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. To samo robimy z ciastem czekoladowym. Ciasto czekoladowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy aby warstwy przylepiły się do siebie.
Ciasto zwijamy i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ( 2 - 3 cm ). Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.