Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszysty i lekki, a zarazem sycący chlebek drożdżowy wzbogacony o kaszę pęczak i słonecznik. polecam

Chleb drożdżowy z pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z pęczakiem
Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia. Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni. wystudzić na kratce
Chleb drożdżowy z pęczakiem
Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Chleb drożdżowy z pęczakiem
Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Chleb drożdżowy z pęczakiem
Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia.
Chleb drożdżowy z pęczakiem
Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni. wystudzić na kratce

Tagi:

chleb