Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Podmłoda: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę pszenną i zamieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól i mleko w proszku. Dodać olej. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać. Całość przełożyć do misy robota. Na koniec wsypać kaszę jęczmienną. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do dużej keksówki, oprószyć mąką, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.