Sposób przygotowania:
Cebulowy chleb z kaszą kukurydzianą
ZACZYN: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc. CIASTO WŁAŚCIWE: Następnego dnia cebule pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, ostudzić. Do miski przesypać mąkę, kaszę i sól, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać cały zaczyn, usmażoną cebulkę i wodę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieść podsypując je delikatnie mąką. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe części. Każdą część ciasta przełożyć do foremki (użyłam dwóch małych keksówek). Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na kolejne 3 godziny. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 80 minut (lub trochę dłużej, jak ktoś woli ciemniejszą skórkę). Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.