Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pszenny chleb na zakwasie z odrobiną drożdży z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i smażonej cebulki...

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Składniki:

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 12 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Etap 1

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą
Pszenny zakwas wymieszany z wodą i mąką owsianą.

Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą
Ugotowana odcedzona i wysypana z woreczka kasza.

Na drugi dzień ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.

Etap 3

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 4

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem, wodę i ugotowaną kaszę, wymieszać.

Etap 6

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Etap 7

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Chleb z kaszą jaglaną i cebulą

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.