Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą jaglaną i cebuląEtap 1
Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Etap 2
Na drugi dzień ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Etap 3
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 4
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem, wodę i ugotowaną kaszę, wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
zbysiowa