Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczny sycący chlebek. Pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem zmielonej kaszy jęczmiennej i miodu.

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka). Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól. Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.